Är sex kontroversiellt? Skriv ut E-post
Skrivet av Marco Behrmann   
2006-10-07

Jag reflekterar i efterdyningarna över en av de mest aktiva trådarna någonsin på www.rollspel.nu . Tråden finns här: Porr i Noir. Det är en tråd som på en dryg vecka har haft över 6 000 besök! Detta är sensationellt i sig. Men jag förstår fortfarande inte varför sex i rollspel anses vara tabubelagt?

Först, en kort resumé. Tidningen Fenix hade ett reportage om Noir i senaste numret. På en av bilderna i denna finns två personer, en man och en kvinna, som har sex i ett slitet rum, med solen som strålar in genom nedfällda persienner. Denna bild gjorde att jag fick försvara mig från angrepp om varför vi hade valt att ha med denna "spekulativa" och "sexistiska" (!) bild, och vilken ”min ursäkt” var att överhuvudtaget ha med den i spelet. När jag förklarade att sex är en tydlig del i det personliga som i sin tur är en primär del i genren noir fick jag mothugg igen. Tydligen hade jag slagit an en sträng som var obehaglig för vissa.

I Noir finns det med regler för förförelse, lust och begär. Det finns också regelmässiga effekter av kärlek och av den sexuella akten. Detta då en stor del av Noirs regelverk ligger på att hantera sociala situationer och på så sätt föra en del av ansvaret från spelaren till karaktären i berättelsen man spelar. Många spelledare ignorerar att den blyga killen som har en rollperson som är expert på att övertala ändå misslyckas för att spelaren är just blyg. Samma sak gäller om man spelar förförartyper – i ett typiskt grabbgäng kan det blir lätt ansträngt att försöka att som spelare/spelledare ragga upp varandra, även om ens rollperson är värsta casanovan.

Så jag tog fasta på detta när jag skrev reglerna i Noir. Det är viktigt att de sociala reglerna ger utrymme att vara dynamiska och intressanta så att spänning och drama kan komma från detta också. Vanligen är det strid som brukar få mest regler, vilket är lite trist. Reglerna för social interaktion bygges kring begreppet att spelaren skulle ha direkt påverkan över sin rollperson i dylika situationer, men till ett pris. Rollspelet Dogs in the Vineyard har en bra mekanism som jag tog idén kring och modifierade för att passa in i Noir och resultatet blev mycket bra. Under speltest har det gång på gång blivit riktigt rafflande situationer under sociala scener, med nerv och intensiva utbyten mellan de inblandade.

Image

Så åter till sex. Sex är en social interaktion i Noir. Det styrs via reglerna och man behöver inte som spelare eller spelledare känna något tvång att gestalta sexscener i detalj – för det blir ändå bara rätt fjantigt i slutändan. Jag hoppas att med Noir att några vågar utforska andra delar av det traditionella rollspelande och använda reglerna som finns med för sociala situationer och att fler vågar ragga upp personer för att ha sex, och att detta bidrar till att berättelsen blir djupare, personligare och mer dramatisk. Då är i alla fall jag nöjd.

Bilden då? Den som startade upproret. Jodå, den ser du här till höger. Klicka på den och bedöm själva om den är värd all moralpanik.

Diskutera den här artikeln på forumet. (30 inlägg)

Senast uppdaterad ( 2006-10-09 )
 
< Föregående   Nästa >
Hem
Vad är Noir?
Produkter
Köpa Noir
Artiklar
Forum
Wiki
Team Noir
Ladda ner
Club Noir
Länkar
Bloggar

Glömt ditt lösenord?