Våga vara kvinna i Noir Skriv ut E-post
Skrivet av Victoria Eriksson   
2006-12-29

När man tar del av ett spel som Noir kommer förstås oundvikligen frågan om kvinnosynen upp. Hur kan man göra ett spel som på detta sätt nedvärderar kvinnan och riskerar att skrämma bort alla kvinnor från rollspelshobbyn? Låt mig då som kvinna och Noir-spelare säga följande. Noir drar saker till sin spets. De kvinnor som är förtryckta är verkligen förtryckta. De män som är fördärvade är verkligen fördärvade. De samhällsfunktioner som är korrupta är verkligen korrupta. Visst är porträtteringen av kvinnan i Noir på många sätt föga smickrande, men så är även bilden av mannen.

Om vi hårdrar det hela kan vi påstå att vi i Noir bara får möta kvinnor som är hunsade, utnyttjade, och svaga. Detta är förstås en bild av kvinnan vi upplysta människor av idag inte vill ställa upp på. Men tittar vi då på mannen i Noir genom samma glasögon så ser vi att han visserligen besitter råstyrkan och medlen att få saker och ting att hända för sig men han är också en desillusionerad individ, helt och hållet slav under sina egna lustar. Vad är det som gör att ett glorifierande skimmer dras över dessa råbarkade, säkerligen egentligen både störda och olyckliga män, medan vi förfärat drar efter andan åt bilden av kvinnan som undergiven mannen, enbart till för att behaga och passa upp? Vad är det som gör att vi distanserar oss från den ena bilden men inte från den andra?

Det säger sig självt att jag inte vill vara kvinnan vars enda uppgift är att se till att maten står på bordet och att skötet alltid är öppet närhelst den stackars mannen behöver få utlopp för de begär som alltid drar och sliter i honom. Men vill du vara mannen som börjar dagen med en whisky eller sju, går ut och bankar nävarna blodiga mot en ansiktslös kropp och sätter på en ovillig kvinna bara för att döva ångesten och tränga undan känslorna av att du inte är något annat än en fet förlorare?

Nu är det förstås inte så att alla kvinnor i Noir är försvarslösa och kuvade, här finns alla sorter, och att gestalta en kvinna i Noir är inte ett dugg svårare än att göra det i exempelvis Western där krutdurkar som Calamity Jane och Annie Oakley är enorma kontraster till den gängse normen kvinnor som i vida hattar eller tighta korsetter oftast återfinns på sömniga verandor eller sjaskiga bordeller. I rollspel är det och kommer alltid att vara upp till dig att skapa undantagen som bekräftar regeln. Och kom framför allt ihåg detta: Det är inte världen som definierar kvinnorna man spelar. Det är kvinnorna man spelar som definierar världen.

Diskutera den här artikeln på forumet. (25 inlägg)

Senast uppdaterad ( 2007-02-11 )
 
Hem
Vad är Noir?
Produkter
Köpa Noir
Artiklar
Forum
Wiki
Team Noir
Ladda ner
Club Noir
Länkar
Bloggar

Glömt ditt lösenord?