Mina husregler Skriv ut E-post
Skrivet av Marco Behrmann   
2007-06-02

Medan större nyheter inväntas tänkte jag berätta om husregler till Noir. Husregler är en term för modifierade regler i ett spel. Man kanske kan tycka att det är konstigt att jag som skapare av de flesta av reglerna i Noir är i behov att modda dem, men så är det - jag blir aldrig nöjd. Så, mina husregler jag för närvarande använder är:

 Diskutera den här artikeln på forumet. (38 inlägg)

1) Öde. När man skapar en huvudperson så finns kännetecknet Ödets gunstling. Denna ger mer Öde vid spelstart. Jag trivs inte med den då den är skum (ger fördel bara första spelmötet) och har ingen kontinuerlig effekt, vilket är poängen med kännetecknen. Jag har gjort om det hela till att alla huvudpersoner alltid startar med 25 i Öde (isf 10). Och Ödets gunstling ser ut så här (ungefär): För 2 poäng så höjs både start-Öde och den maximala mängd Öde huvudpersonen kan inneha till 30; för 4 p till 35.

2) Obeväpnad Närstrid. För det första så håller jag alltid reda på berättarpersonernas Omtöckning vid skador (lite mer omständligt men ger jämnare flyt i striden, speciellt under närstrid). Det andra är att jag har infört att personer med expertis i att slåss obeväpnat blir bättre. Jag gillar lite snabbare, råare, blodigare, intensivare strider före långdragna. Obeväpnad närstrid i Noir kan ibland blir just långdragen (inget fel i det om man gillar det). Därför så har jag infört att om en person besitter någon av expertiserna Amatörboxning, Slagsmål eller Kampsport så räknas det grundläggande skadevärdet för Obeväpnad närstrid som varandes B2T-1 i stället för B1T, utöver de redan specificerade effekterna från expertisen i fråga. Man behåller sålunda att otränade personer inte är så effektiva i närstrid men att om man väl besitter grundläggande expertis så blir man markant effektivare.

3) Sociala konflikter. Påföljden av att eskalera en social konflikt kan te sig lite svag. Utöver andra insatser och konsekvenser så har vi en fast regel som säger att om man eskalerar till Icke-dödligt våld så sänks relationen med berättarpersonen ett snäpp, och om man eskalerar till Dödligt våld sänks relationen två snäpp (eller ett snäpp till, för summa två snäpp, om man går via icke-dödligt våld). Detta gäller per scen.

4) Trösta. En gång per spelsession får en person försöka trösta en annan person. Detta räknas som en social konflikt (med Empati mot Motstå) och lyckas slaget höjs offrets Välmående ett steg.

Vilka husregler har ni själva? Och ni får gärna testa mina och berätta vad ni tyckte om resultatet - kanske blir det revideringar av Noir i framtiden och då kan sådant vara högintressant.

Senast uppdaterad ( 2007-06-02 )
 
< Föregående   Nästa >
Hem
Vad är Noir?
Produkter
Köpa Noir
Artiklar
Forum
Wiki
Team Noir
Ladda ner
Club Noir
Länkar
Bloggar

Glömt ditt lösenord?